Ontdek Waarom Stress Je Uiteindelijk Dikker Maakt!

Voeding alleen is niet het probleem. Naast insuline, waar je overigens 100% controle over hebt op basis van wat je eet, is er namelijk nog een ander hormoon wat van invloed is op jouw vetopslag.

Dit is het vetopslag-hormoon cortisol, ook wel het stress-hormoon genoemd. Heb jij ooit ervaren dat stress je dik maakt? 1% van de mensen valt juist af als ze stress hebben doordat ze geboren zijn met andere genen, maar verreweg de meeste mensen krijgen problemen met hun gewicht door stress.
Ben jij ooit zwaarder geworden op momenten dat je zorgen had, last had van stress, of niet goed in je vel zat? Het is een ‘overlevingsmachanisme’ dat we hebben geërfd van onze voorvaderen…

Wat Is Stress ?

Een stress-situatie = een situatie van gevaar en daarop stelt je lichaam zich in. 10.000 jaar geleden waren stress-situaties namelijk levensbedreigend, je had bijvoorbeeld stress omdat je moest vluchten voor een leeuw. Ons lichaam is in al die jaren slechts 0,01% veranderd ten opzichte van het lichaam van onze voorvaderen, daarom reageert ons lichaam fysiologisch gezien nog precies hetzelfde als toen, met de aanmaak van dezelfde hormonen.

Omdat we van oorsprong moesten overleven tijdens en na een situatie van stress, gaat je lichaam tijdens en na stress zijn overtollige vetreserves zo lang mogelijk bewaren, één van de functies van het vetopslag-hormoon cortisol.

Tegelijkertijd wil je lichaam eventuele verloren energie bijvullen en geeft je lichaam een signaal af om te gaan eten.

Stress leidt dus niet alleen tot directe vet-opslag het geeft je hersenen tevens het signaal dat je moet eten, je krijgt honger! Heb je ooit last gehad van vreetbuien nadat je stress had gehad? Of op momenten dat je even niet goed in je vel zat? Het had te maken met het stress-hormoon cortisol.

Je Kunt Nog Zo Gezond Eten Zonder Dat Je Ooit Afslankt!

Het probleem is dat je dus heel gezond kunt eten, maar als je, zonder dat je het door hebt, teveel stress-hormonen in je lichaam aanmaakt, kan je nooit afvallen.

Het zo snel mogelijk verliezen van alle overtollige kilo’s (totdat je volledig je ideale gewicht hebt bereikt) gaat in de basis om het in balans brengen van 4 verschillende hormonen:

  1. Insuline (opslag van suikers en vetten)
  2. Cortisol (suikerstofwisseling en stress- en vetopslag-hormoon)
  3. Schildklier hormonen (stofwisseling)
  4. Groeihormoon (verjonging van cellen en verbranding van vetcellen)

Want:

  • Hoe weinig je ook eet, als je lichaam teveel insuline aanmaakt kan je nooit effectief afvallen
  • Hoe gezond je ook eet, als je teveel cortisol aanmaakt blijf je altijd buikvet houden
  • Hoe perfect je voedingspatroon ook is, als jouw lichaam te weinig groeihormoon aanmaakt zal je geen vet verbranden

En:

Veel diëten brengen je schildklier van slag, waardoor je én gaat jojo-en én daarna moeilijker gewicht kunt kwijtraken. Je zult eerst je schildklier weer in balans moeten brengen voordat je kunt afvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *